Daglig stell

Daglig stell av en shiba

I det daglige trenger ikke en shiba pelstell, men under røyteperioder anbefaler jeg på det sterkeste og børste de med en metallkam og eventuelt bruke en hundeblåser for å forkorte røyteperidoden samt å unngå å få all pelsen inne. På vårens røyting setter også småfuglene veldig pris på litt pels til å bruke til reirbygging.


Vi bader ikke våre hunder med mindre det er behov for det. Om de har rulla seg i skitt eller er veldig møkkete så må det en runde i dusjen til, men det meste av skitt preller fort av en shibapels. Etter turer i skogen og på grusveier der det henger mye sand i pelsen pleier vi la de tørke å så kan de bare riste av seg sanda. Dette fungerer veldig godt her, men er det veldig mye så spyler vi av uten å bruke såpe.


Klørene til shiba må klippes på lik linje med andre raser, og dette er noe en shiba ikke nødvendigvis synes er så veldig morro. Vi starter tili med å venne valpen til at vi håndterer labbene og viser at dette ikke er noe som er ekkelt. Alle våre hunder aksepterer å få klør klipt men det er ikke øverst på lista over ting de synes er kult.Vi gir våre hunder tyggebeind for å motvirke tannstein regelmessig. Man kan også pusse tennene men dette er ikke noe vi praktiserer da vi heller fokuserer å bruke tiden vår på andre ting. Ved mye tannstein må hunden til dyrlege for å få fjernet dette.


 Vi forer med Royal Canin. Alle de voskene hundene får mat kun en gang om dagen og da forer vi i bur for å unngå komflikter mellom hundene men også for å ha kontroll på hvem som eventuelt ikke spiser opp maten sin. Vanligvis spiser alle opp med full iver og matforsvaret bidra nok også for å skape entusiasme rundt matskåla. Noen shiba oppfattes som småspiste og vanskelige i matveien, men det har aldri vært noe problem her med unntak av perioder med løpetid i hus.


Shibaen trenger trening, både fysisk og mentalt. Vi går turer med våre hunder eller lar de løpe og leke fritt i hagen. Våre hunder er ute i hagen i mange timer hver dag, og løper flere km bare med den lekingen de får der. Mental trening vi bruker er f.eks å måtte gå pent når vi er på tur, da skal de gå pent i båndet og får ikke lov til å snuse i veikanten men skal hele tiden ha kontakt med oss. Dette kommer godt med både på utstillinger samt at de blir mentalt sliten av å måtte holde fokuset oppe. Vi bruker også target trening på hundene.


Vi bruker våre hunder til å trekke kickbike på vår/sommer og trekking av spark/akebrett på vinteren itilegg til snørekjøring. Dette er veldig god fysisk trening for de, og de elsker å jobbe med dette.


Foruten dette er det selfølgelig mye kos på den daglige stell planen. Vi har mange hunder i hus men alle skal ha sin del med kos når kveldsroen senker seg. Jo mer man koser og håndterer en shiba jo mer kosete vil den vanligvis også bli.

Utstyr man trenger

Generelt er ikke en shiba som trenger mye utstyr men noen ting er lure å ha i hus.


- Matskål og vannskål

- Bur

- Bilbur

- Halsbånd

- Sele

- Leiebånd

- Refleksvest

- Klosaks

- Metalkam

- Karde


Under røyteperiode bruker vi metalkam og karde for å forkorte røyteperioden litt, mens ellers i året børster vi så å si aldri hundene da pelsen holder seg like fin uten.